אנרגיות חיוביותיוגה ומדיטציהכל מה שרצית לדעת על...רוחניותרפואה משלימהרפואה סינית

מה זה טאי צ'י?

לפני שמתחילים ללמוד ולתרגל טאי צ'י, אמיר פרלמן מספר על ההסטוריה של הטאי צ'י, יתרונות תרגול טאי צ'י ומדגים טאי צ'י בחינם

כל מה שרצית לדעת על טאי צ'י, מה פירוש המילה, איפה לומדים טאי צ'י וכיצד ניתן להתחיל ללמוד לתרגל טאי צ'י

בכתבה זו אמיר פרלמן מדבר על טאי צ'י – פילוסופיה ממנה נגזרה אמנות לחימה וכיום מתורגלת ע״י מיליונים דווקא לצורכי ריפוי ושמירת הבריאות. רקע היסטורי, הפילוסופיה מאחורי השיטה וגילויי המדע המודרני.

אני מניח שרובכם שמעתם על טאי צ'י ולנגד עיניכם עולה תמונה של תנועה רכה, איטית, מדיטטיבית ומלאת חן, אך השורשים של התרגול הולכים למעלה מאלפיים שנה לאחור. אמיר פרלמן מורה לטאי צ'י ומייסד טאי צ'י יאנג סטייל ישראל – בית הספר להכשרת מדריכי טאי צ'י, מדבר על המהות האמיתית של התרגול שהפך לטרנד במאה העשרים כתרגול לשם בריאות בסין כולה וכיום גם בעולם המערבי.

מה זה טאי צ'י – הפילוסופיה מאחורי השיטה
טאי צ'י או טאי ג'י הינו מושג המגיע מהפילוסופיה הטאואיסטית על פיה האחד – וו ג'י, מסמל סטטיות ומוליד את השניים – טאי ג'י, המסמל דינמיות. סמל הטאי צ'י נולד הרבה לפני זמנו של צ'אנג סאן פנג, נזיר טאואיסטי לו מיוחסת המצאת אמנות הלחימה טאי צ'י צ'ואן. הריק האולטימטיבי Wuji מיוצג ע״י העיגול הריק ומייצג את העולם שמעבר לחומר, המימד הרוחני הטהור בו הכל קיים בכוח, אך עדיין לא יוצא אל הפועל. סמל היין והיאנג מסמל את הדינמיות ואת הדרך בה הטבע שואף לאיזון באמצעות שני ניגודים המשלימים ולמעשה תומכים זה בזה. התמונה שלפניכם מדגימה את הבסיס של הבא גווה (Ba Gua) עליה מבוסס ספר התמורות ה- I ching. זהו גם הבסיס הפילוסופי עליו בנויה אמנות הלחימה טאי צ'י צ'ואן.

הדרך מפילוסופיה לאומנות לחימה
שמונה הטריגרמות או ה Ba Gua היוו השראה עבור צ'אנג סאן פנג אבי השיטה שהיה איש רוח משכיל ואמן לחימה מהשורה הראשונה. שמונה הטריגרמות מייצגות שמונה איכויות על פיהן מתקיים העולם. צ'אנג סאן פנג תירגם את האיכויות האלו לשמונה עקרונות תנועה מהן מורכבת כל אפליקציה של הגנה עצמית הנגזרת מתוך הקאטה הארוכה של הטאי צ'י. שמונה עקרונות אלו נקראים בא מן Ba Men שפירושו שמונה שערים. הוספת המילה צ'ואן מלמדת כי יש כאן אמנות לחימה שכן המשמעות המילולית היא אגרוף.

מי שמבקש ללמוד טאי צ'י צ'ואן נדרש לרכוש סט שלם של מיומנויות מלבד לימוד קאטה ארוכה בת 113 תנועות שזוהי משימה שלוקחת לסטודנט חרוץ כשנתיים לימוד ותרגול; לימוד פושינג הנדס אמנות המנגישה את אפליקציות הלחימה המעשית מתוך הקאטה, אך מאידך מפתחת קשב, דיוק בתנועה, השתרשות ועוד.
כמו בכל אומנות לחימה גם בטא צ'י יש שלוש קטגוריות של אפליקציות והן: צ'ינא China, מילולית לתפוס ולשלוט ע״י בריחים הנועלים את מפרקי הגוף השונים, אחיזות של נקודות תורפה וכולי. שווי ג'יאו Shui Jiao, משמע הטלות בדומה לג'ודו או ג'וג'יטסו ברזילאי ותקיפה Striking באמצעות הידיים והרגליים.

בתמונה שלפניכם אמיר פרלמן ובנו ברוכי מתאמנים בטאי צ'י פושינג הנדס בפרגולה שהפכה מזה שנים לדוג'ו הביתי. לסטודנטים בקורס מדריכי טאי צ'י נדרשות שלוש שנות לימוד אקדמיות ללימוד מכלול המיומנויות ולאחר מכן שנים של תרגול להגיע לדיוק והעמקה.

 אמיר פרלמן ובנו ברוכי בתרגול טאי צ'י פושינג הנדס בחצר ביתם
אמיר פרלמן ובנו ברוכי בתרגול טאי צ'י פושינג הנדס בחצר ביתם

טאי צ'י כתרגול לשם בריאות גילויי המדע המודרני
מזה כמה עשורים, בערך מאמצע המאה הקודמת שהטבות הבריאות של התרגול למתמודדים עם אתגרי בריאות שונים נחקרות בעיקר במסגרת מחקרי תצפית. אמיר עצמו התראיין כמה פעמים עקב מחקר חדש בתוכניות טלוויזיה בארץ להציע הסבר ממקור ראשון כמי שמכיר לעומק את העוצמה הגלומה בתרגול טאי צ'י יומיומי לנאמני השיטה.

למעשה למעלה מאלף מחקרים נעשו עד היום על תרגול טאי צ'י לריפוי או תמיכה בהליכי החלמה, כמו כן מחקרים רבים הדגימו הטבות לבני גיל הזהב המתרגלים באופן סדיר. שיפור ניכר של שיווי משקל ומניעת נפילות ושברים בגיל מבוגר, שימור היכולות הקוגניטיביות, מניעת כאבים ונוקשות במפרקים ועוד.

טאי צ'י הוכח כטיפול יעיל לחולים ולמתמודדים עם קשת רחבה של בעיות בגוף ובנפש, להלן רשימה חלקית:
– דלקות מפרקים.
– פיברומיאלגיה.
– דיכאון – מאניה דיפרסיה.
– תמיכה לאנשים חרדתיים.
– שימור ושיפור טווחי התנועה.
– שימור מסת שריר ועצם בגיל מבוגר.
זוהי רשימה חלקית ובנקל ניתן למצוא אינספור מחקרים במאגרי המידע באינטרנט הזמינים לכל אדם.
נביא לפניכם סרטון ובו סקירה של מחקרים על טאי צ'י כתרגול לשם בריאות. טאי צ'י כתרגול לשם בריאות – סקירה מדעית עם אמיר פרלמן

המהות האמיתית של תרגול טאי צ'י
בכתבים העתיקים תלמידיו של צ'אנג סאן פנג השאירו הנחיות או עיקרים לתרגול טאי צ'י, למרות שקריאה מפורשת בכתבים אלו בהחלט מצדיקה מאמר אותו נקדיש ספציפית לנושא זה. נביא לפניכם את האמירה האחרונה המסכמת את ההנחיות לתרגול נכון.

רוב ההנחיות עוסקות בדיוק מנח הגוף הנכון, דרכי תנועה והיכן יש לשים את הפוקוס בתרגול. אמירה זו עוסקת בתכלית התרגול ולא בתרגול עצמו ולכן דורשת פרשנות מיוחדת. ״בכל הוויתך פתח את חייך״ With your hole being develop your life. הכוונה כאן עוסקת במהות התרגול שהיא מעבר להטבה הבריאותית או להגנה עצמית. טאי צ'י זה כלי להתפתחות אישית, גילוי עצמי ובניה של עוצמה פנימית. כאן צ'אנג סאן פנג אומר למעשה, לימוד ותרגול טאי צ'י זה האמצעי ואילו האדם המתרגל הוא המטרה.

סיכום
למרות שרוב בני האדם מתרגלים כיום לשם בריאות בלבד, עולם הטאי צ'י רחב בהרבה ויש לו הרבה מה להציע כדי לקבל את התמונה השלמה. חשוב להכיר את תרגול האלכימיה הפנימית ניי גונג. המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות מציעה סדנת ניי גונג מדיטציות מעולם הצ'י קונג המתקיימת בלב המדבר פעמיים בשנה, לימוד זה בונה כלים ומיומנויות פנימיות המשלימות את התרגול הפיזי על דרך היין והיאנג.
גם עבור מי שלא מתכוון לעסוק באומנויות לחימה, ההבנה של האפליקציות היא חשובה מאוד. הטעם הוא הבנת התנועה הנכונה. ככל שנדייק בתנועה תפוקת הצ'י תגדל.

אם מעניין אתכם להתנסות בתרגול טאי צ'י תוכלו ליצור קשר עם המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות ולברר על קבוצות הלימוד ברחבי הארץ בטלפון: 072-3385321 או לבקר באתר המוקדש כולו ללימודי טאי צ'י ובו חומרי העשרה לרוב https://taichionline.co.il

המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות פועלת בפריסה ארצית עם שלוחות בפרדס חנה, הרצליה, טבעון, ירושלים וכפר האמנים צוקים שבערבה.

לרשימת כל הקורסים בטאי צ'י וצ'י קונג

גולשי אלטרנטיבלי נהנים מהטבה מיוחדת (עד 795 ש"ח הנחה)!
ניתן ליצור קשר לקבלת יעוץ אישי ופרטים בטלפון 072-3385321 בימי א׳-ה׳ בין השעות 10:00 עד 16:00

» לאתר מדיקל צ'י קונג ישראל
» לערוץ הוידאו של מדיקל צ'י קונג ישראל


צוות ההוראה של המכללה:
אמיר פרלמן, מבכירי המורים לצ'י קונג ולטאי צ'י בישראל, ייסד את בית הספר הגדול בארץ להכשרת מדריכי צ'י קונג וטאי צ'י מדיקל צ'י קונג ישראל בשנת 2014. את הקורס טאי צ'י בצפון אמיר מעביר באופן אישי. אמיר בוגר וינגייט, למד בסין אצל מאסטר וון שו יו, ובשנים האחרונות תלמידו של מאסטר יאנג ג'ווינג מינג.

לצדו של אמיר ישמשו סטודנטים שנה שלישית כעוזרי הוראה במסגרת התכנית להכשרת מורים לטאי צ'י צ'ואן. כפי שמאסטר יאנג המורה של אמיר תמיד אמר "כאשר אתה לומד אתה מלמד". העברת הידע עתיק היומין היא חלק מהליך הלימוד והדרך הטובה ביותר להפנים את הידע כמשנה סדורה.

לאתר מדיקל צ'י קונג ישראל
לערוץ הוידאו של מדיקל צ'י קונג ישראל
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של מדיקל צ'י קונג ישראל

Back to top button