טיפול בטווינא לכאבים
הטווינא – היא פיזיותרפיה סינית, עיקרה עיסוי לאורך מרידיאנים (ערוצי אנרגיה בגוף) ולחיצה על נקודות אנרגיה.
טווינא (טווינה) היא שיטת טיפול סינית הנעזרת בעיסוי. טיפול בטווינא מסייע לטיפול בכאבי שרירים, בעיות שלד, כאבי גב וצוואר, בעיות אורתופדיות שונות, דלקות בגידים, כתף קפואה ועוד.
טווינא היא אחת מחמישה סוגי טיפול המבוססים על הפילוסופיה של הרפואה הסינית.
הרפואה הסינית – תורה עתיקה מאוד בת אלפי שנים, מתפתחת כל הזמן אל תוך ההווה. היא הגיעה למערב, והרופאים הקונבנציונאליים מאמינים בה יותר ויותר.
המטפלים ברפואה הסינית משלבים אותה עם ידע מערבי מתקדם, הווי אומר- היא אינה מנותקת מהמציאות של היום.
רפואה סינית היא הוליסטית, כלומר – ישנו קשר ברור בין גוף נפש ורוח, האחד קשור בשני. כמו כן קיים קשר ברור בין האדם ליקום. האחד מושפע מהשני.
היקום הינו המקרוקוסמוס והאדם הוא המיקרוקוסמוס
הטווינא היא פיזיותרפיה סינית. עיקרה עיסוי לאורך מרידיאנים (ערוצי אנרגיה בגוף) ולחיצה על נקודות אנרגיה (אותן נקודות המטופלות על ידי מחטים בטכניקת הדיקור הסיני). כאב שאדם חווה- נובע מתקיעות של צ'י (אנרגיה) ודם מקומיים במרידיאן. הזרמת הצ'י והדם התקועים במרידיאן- יעלימו את הכאב.
טיפולי טווינא מביאים לשינויים בגוף. הם משפרים ומווסתים את זרימת הצ'י והדם במערכות המרידיאנים ובכך מאפשרים לגוף לאזן ולרפא את עצמו.
העיסוי מגביר זרימת דם לאזור הפגוע. זרימת הדם המוגברת מקלה על סילוק פסולת ובו זמנית שולחת חמצן ומרכיבי מזון לרקמה הנרפאת.
הטיפול משחרר הידבקויות ברקמות, משקם מוביליזציה של איברים ומגדיל טווח תנועה.
הטיפולים דינאמיים ואינטנסיביים. הטכניקות משלבות עבודה פיזית (ידנית) ואנרגטית על נקודות האנרגיה, המרידיאנים, הרקמות הרכות ומערכת השלד.
ניתן לשלב שמנים, משחות, כוסות רוח ועוד.
טיפול בטווינא, למה זה מתאים?
הטווינא מטפלת בכל המחלות הניתנות לטיפול באמצעות הרפואה הסינית. ייחודה הוא בהתמחותה ויעילותה בטיפול בבעיות אורטופדיות כגון- כאבי צוואר, שכמות תפוסות, כאבים בכתף, כתף קפואה, מרפק טניס, כאבי גב תחתון, פריצת דיסק, סטנוזיס, סיאטיקה, כאבי ברכיים, בעיות בכף יד וקרסול..
כמו כן היא יעילה בטיפול במחלות פנימיות כגון- אסטמה, כאבי ראש ומיגרנות, כאבי בטן, הפרעות עיכול (עצירות,שלשול), כאבי מחזור ועוד.
פעמים רבות המטופלים מקבלים תרגילים מתאימים לביצוע בבית כדי לשמר את הישגי הטיפול ולהעלות את יעילותו.
טווינא עוזרת גם בפן הרגשי נפשי. כאשר אדם חווה כאב באופן כרוני- וחייו נמצאים במחזוריות של כאב-עייפות-דיכאון, הוא נמצא במצב ירוד לא רק פיזית אלא גם נפשית.
זאת ועוד- כשאדם נמצא במתח (סטרס) עקב הדינאמיקה של המציאות בה הוא חי, הוא נידון לפגיעה בבריאותו – הן הנפשית והן הפיזית.
**ההשפעות הנפשיות כוללות עצבנות, אי שקט, תחושת מתיחות, אי יציבות נפשית, שינויים במצב הרוח, קושי בקבלת החלטות, דימוי עצמי שלילי, סיוטי לילה, דיכאון, קשיי ריכוז וחשיבה, פגיעה בזיכרון, חרדה והתקפי פאניקה.
**ההשפעות על הגוף הן – שינויים בתאבון, הפרעות שינה, עייפות, כיווץ וכאבי שרירים כרוניים, כיב קיבה, מיגרנות וכאבי ראש, ליקויי ראיה, הפרעות בזרימת דם לגפיים, הפרעות עיכול ,הפרעות בווסת וחולשה של המערכת החיסונית.
מתח עלול לגרום למחלות חמורות כגון אסטמה, מחלות לב, תסמונת המעי הרגיז, אקזמה, דלקות עור ועוד.
ההשפעה על ההתנהגות עלולה להתבטא בתוקפנות, התקפי זעם, אדישות, נטייה לתאונות.
מתחים משפיעים על נטייה להתמכרויות- אכילת יתר, צריכת אלכוהול מוגברת, עישון יתר ושימוש בסמים.
בנוסף לכל האמור לעיל, מתח מתמשך עלול להחמיר כל מחלה פנימית ונפשית.
כיצד פועלים אותם דחפים עצביים?
רקמות הגוף שנפגעות, פולטות מולקולות שונות הנקלטות על ידי תאי העצב התחושתיים הנמצאים באזור הפגוע.
מערכת העצבים מוליכה את השדרים מהאזור הפגוע אל המוח . בדרך – השדרים עוברים דרך "מערכת שער לבקרת כאב" הנמצאת בעמוד השדרה.
זהו מנגנון פיזיולוגי המתפקד כנקודת בקורת למסרים המנסים לעבור דרכו. מסרים שאינם עוברים דרך מערכת השער, אינם מגיעים למוח, ואינם מתורגמים לכאב.
המסרים הנקלטים בעצבים התחושתיים עוברים מהרקמות אל המוח במהירויות שונות : כאב חד או כאב כרוני יעברו במהירות נמוכה יותר מאשר מגע שאינו כואב (מגע = עיסוי, לחיצות).
אם לשער הכאב מגיעות באותו זמן – תחושות משני סוגים, התחושה המהירה יותר תחסום את המעבר של התחושה העוברת לאט יותר.
לפיכך – העיסוי והלחיצות באזורים כואבים – יחסמו את המעבר של הכאב החד או הכאב הכרוני, ויורידו את רמת הכאב .
בעוד מסרי הכאב נשלחים למעלה אל המוח – מערכת העצבים שלנו שולחת מסרים כימיים גם במורד עמוד השדרה. למסרים אלו יש יכולת השפעה על פעילות השער, כשלידועים שבהם ישנה השפעה של חסימת כאב בדומה למורפין. חומרים אלו ידועים כאנדורפינים.
קיימות בשוק תרופות שונות (קונבנציונאליות) לשיכוך כאבים, אך קיימת אפשרות אחרת לטפל בכאב – אפשרות השייכת לתחום הרפואה המשלימה .
ביכולתם של טיפולים אלה (דיקור, טווינא ועוד) להעלות את רמת הפרשת האנדורפינים בגוף.
סוגי כאבים
כאב – מחוש גופני קשה הכרוך בצער, סבל גופני, מכה, פצע, או מחלה באחד מאברי הגוף. הכאב הוא סימן אבחנה חשוב למציאת מיקום המחלה בגוף (כאב שיניים, כאב גרון, כאב ראש וכו'). הכאב יכול להיות גם כאב נפשי – צער עמוק. יגון קשה ומדכא.
ישנו כאב אקוטי וכאב כרוני ובשני המקרים הכאב פוגע במידה ניכרת באיכות החיים של הפרט. מאידך – הכאב מתריע בפני האדם על פגיעה גופנית ו"קורא" לו לטפל בבעיה שנוצרה בגופו.
כאשר אדם סובל מכאב באיבר כלשהו בגופו, הוא חש אי נוחות פיזית הנגרמת כתוצאה מדחפים עצביים המשדרים למוח שדר על פגיעה ברקמות הגוף.
טיפולי המגע השונים, וכן גם הטווינא- מרגיעים מתחים ומקילים על הכאבים הפיזיים הנגרמים כתוצאה מהסטרס.
טיפולי הטווינא מתבצעים לאחר תשאול מעמיק של המטופל ובדיקתו. אחריהם – בניית מערך טיפולי המותאם לבעיות ולצרכים המיוחדים של המטופל.
המטרה היא לאבחן ולטפל בשורש הבעיה בדרך להבראת המטופל.
תכנית הטיפול מתבססת על רקע מקצועי רפואי, הן על פי תפיסתה של הרפואה המערבית והן על פי תפיסתה של הרפואה הסינית מסורתית.
לאחר מספר טיפולים המטופל מרגיש הקלה. חלה עליה באיכות החיים ועל פי רוב ניתן לפתור לגמרי את הבעיה איתה היגיע, בעיקר כשמדובר בבעיות אורטופדיות אקוטיות.
כשישנן בעיות כרוניות – הדרך ארוכה יותר אך ניתן להשיג הקלה בכאב ועלייה באיכות החיים.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על ד"ר אסנת וולף