סלק אדום - ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים
מוצא הסלק מאזורי הים התיכון ומערב אסיה. הסלק האדום התפתח כפי הנראה מסלק הבר. השם המדעי Beta מקורו באנגלית עתיקה Beet שמשמעה לעשות טוב, לשפר ו- Vulgaris פרושו מצוי. כך גם נשמר שמו האנגלי Red beet. ברפואה הקדומה האמינו שצורת הצמח מעידה על תכונותיו הרפואיות, על כן יחסו לסלק האדום איכויות רפואיות הקשורות למחזור הדם. ביוון היה נוהג להביא תקרובת של סלק לאל אפולו במקדשו שבדלפי.
הסלק מוזכר בכתבי אריסטו (מאה 4 לפנה"ס) כצמח מרפא ורק במאה השניה לספ"נ הוא מופיע לראשונה בכתבי אפקורוס כמתכון לבישול. גם במשנה ישנם איזכורים לגידול הסלק בא"י ושימוש בו כתרופה לטיפול בהצטננות:"חמה לחמה וסילקא לצינה" (פסחים קי"ד). בימי הביניים אין הרבה עדויות לגידול הסלק מלבד באיטליה ובאזור ספרד. במאה ה-7 הוא נודד בדרכי הסחר למזרח ונזכר לראשונה בכתבים סיניים ורק בסוף המאה ה 16 החלו לגדלו כגידול חקלאי באנגליה ובגרמניה.
גם הסלק וגם העלים בעלי תכונות רפואיות רבות. כדי לשפר את טעם העלים מומלץ לבשל אותם בישול קצר במי מלח. לשמירה מירבית על הערכים התזונתיים. אין להסיר את העלים, לחתוך, או לקלף את הסלק קודם לבישולו. את השורש ניתן לאדות, לבשל, לאפות או לקלות. חומרי הפיגמנט בסלק מהווים מקור מצויין לקרטונואידים, ואנתוציאנידים שהם שהם פיטו כימיקלים רבי עוצמה המגינים עלנו מפני מחלות סרטן ומחלות כרוניות. בנוסף לאנתוציאנידים תכונות אנטי דלקתיות המסיעות בהתחדשות רקמות החיבור, זרימת דם ומקטינות רמות כולסטרול.
גם לאחר הבישול, הסלק מכיל מות ניכרת של בטא קרוטן, ויטמיני B וויטמין C. כמו כן מכיל מינרלים כגון ברזל, סידן, אשלגן, מגנזיום, אבץ, נחושת, זרחן ופלואור.
סלק הוא ירק עשיר ביותר בתרכובות פנוליות שלהם מיחסים פעילות אנטי אוקסידנטית חזקה משל הויטמינים ופעילות אנטי סרטנית. הסלק עשיר בסיבים תזונתיים. אלה מתפרקים במעיים על ידי החידקים הידידותיים ויוצרים חומצה בוטירית המונעת שיגשוג של תאים סרטניים. הסלק הוא הירק של ה Spleen. אפשר לבשל אותו ולאכול אותו כמרק בורשט, או לאדות אותו ולאכול כסלט. הסלק האדום מכיל פיגמנט צבע בשם בטנין (betanine) המגדיל את ניצול החמצן בתוך התאים ומגביר את יכולת השיקום שלהם. מבנה הבטנין דומה ללציטין המצוי בתאי השריר ומעודד יצור מרכיבים חשובים בכבד, בכליות, בטחול ובלבלב.
האינדקס הגליקמי של הסלק גבוהה יחסית (90), על כן חולי סוכרת צריכים להקפיד לאכול בתוספת של מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר
שיטת ‘איזון חיים’ היא שיטה עוצמתית של רפואת תדרים לאיתור ושחרור מתחים וחסימות אנרגטיות ורגשיות,… קרא עוד
הולכים לפתוח קורס ללימודי רפואה משלימה? מעבירים סדנה רוחנית, קורסים אונליין, קורס למטפלים? הוסיפו אותו… קרא עוד
למי מתאים הקורס? ✔ למי שרוצה ללמוד מקצוע משמעותי. ✔ למי שתחום הרפואה המשלימה, קורא… קרא עוד
הסדנה מתאימה למתעניינים חדשים בהכשרה בתחום הטיפול במגע ותנועה בכלל ובגישת טרייגר בפרט. הסדנה מתאימה… קרא עוד
מוזמנים לסדנת נרות הופי פרקטית ומעשית המשלבת: לימוד טיפול בנרות הופי. עיסוי אוזניים עם שמנים… קרא עוד