צתרה ורודה
הצתרה הורודה משמשת כצמח תבלין וצמח מרפא כבר אלפי שנים. היא מחסנת את הגוף, מחזקת את הלב, מסייעת לעיכול ומחזקת באופן כללי.
בטיול באזור השרון פגשתי השנה את הצתרה הורודה בתפרחת בגוון ארגמני. הצמח הרפואי הנקרא בלטינית Satureja thymbra והוא צומח באזור הכרמל, השומרון, השרון והרי יהודה ופורח בסגול בהיר, ורוד וארגמן בחודשים מרץ עד יולי. אפשר למצוא את הצמח באזורים סלעיים בכל רחבי הים התיכון והוא צומח כשיח רב שנתי בגובה של כ 50 ס"מ.
מומלץ להוסיף את הצתרה הורודה אל גינת צמחי המרפא הביתית, בהיותה גם נאה והיא אינה דורשת כמות גדולה של מים.
כנראה ששמה העברי של הצתרה הורודה בא מתרגום תעתיק של השם המדעי-הרומי: סטוריאה. ברומא העתיקה הקדישו צמחי מרפא לאלים וכנראה שהצמח העדין והריחני הוקדש לאל סטורן – אל החקלאות והקציר במיתולוגיה הרומית. ביום הקצר בשנה הרומית ערכו לכבודו חגיגות עליזות ואף התייחסו אל העבדים כמשוחררים וחילקו להם תוספת מזון. יתכן והשם הוא תעתיק של השם הרומי: סטירים – הבא מהמיתולוגיה היוונית. אלו היו יצורי היער שחציים אדם וחציים תיש, בעלי תאבון מיני גדול וכח רב ולכן נהגו להתהולל עם הנימפות.
בתלמוד הירושלמי מופיע השם צתרה ביחד עם האזוב: "צתרי-איזוב איזובא" (שביעית פ"ז ה"א).
בערבית מכנים את הצמח: זעתר רומי ומבדילים אותו מהזעתר (האזוב המצוי) ומהזעתר השיבלי (צתרנית משולבת).
גידול ביתי:
הצמח מתאים כצמח מסלעה אבל יכול גם לגדול בעציץ או אדנית. חשוב לדאוג לניקוז טוב.
יש לערבב זרעים על מצע חול יבש ולאחר מכן, בחודשים ספטמבר – אוקטובר לזרוע באדמה לחה בעומק של כ 1 ס"מ. הנביטה נמשכת כשלושה שבועות.
ניתן לרכוש שתיל של הצתרה הורודה במשתלה ומחירו כמה עשרות שקלים בודדים ולשתול בתקופת האביב באדמה לחה, מנוקזת היטב.
בחודש מרץ – אפריל – עם בוא האביב, מומלץ לקצוץ את הצמח עד לגובה של כ 10 ס"מ כדי להאיץ את גידולו ופריחתו.
רפואה טבעית וחקלאות ירוקה:
הצתרה הורודה משמשת כצמח תבלין וצמח מרפא כבר אלפי שנים. היא מחסנת את הגוף, מחזקת את הלב, מסייעת לעיכול, מקלה על השיעול מפחיתה נפיחויות, אנטי בקטריאלית ומחזקת באופן כללי.
עלי הצתרה הורודה קוטלי אקריות. אלו הם עכבישונים קטנטנים הפועלים בחודשים מאי עד אוקטובר ובין היתר גורמים לנזקים חמורים בגידולים חקלאיים וגם לאלרגיות. שילוב הצתרה הורודה בגינת עצי הפרי, גפנים וירקות הגינה, כמדבירת מזיקים טבעית, תחסוך שימוש בהדברה מזיקה.
צמח המרפא ניתן לשילובים מגוונים בתזונה היומיומית. אפשר לשלב אותה בחליטה וטעמה המריר יעודד פעילות מערכת העיכול. אפשר להוסיפה כתבלין לאפיית לחמים, פשטידות, עוגיות ודברי מאפה אחרים.
טעמה של הצתרה הורודה חריף יותר מהאזוב ומהצתרנית המשובלת.
הכנת תבלין יבש:
התקופה הטובה ביותר להנות מהצמח הרפואי היא תקופת האביב. לאחר מכן העלים מתקשים ומשחירים. לכן ניתן לקטוף את העלים בחודשים אפריל- מאי ולייבשם, לכתוש דק את העלים היבשים ולאחסן במיכל סגור במקום מוצל ויבש.
פאי ירקות לעידוד תפקוד מערכת העיכול:
קלתית:
1.5 כוסות קמח כוסמין או שיפון מלא
1/2 כוס יוגורט איכותי
1/4 כוס שמן זית בכבישה קרה (מומלץ להשתמש בשמן בטעם עדין כי הצתרה חריפה)
1/2 כפית מלח ים אטלנטי או מלח איכותי אחר
1/2 כפית עלי צתרה ורודה, יבשים, גרוסים
ללוש את כל המוצרים יחד לגוש בצק ולשלוח בתבנית אפייה עגולה, מרוחה בשמן זית.
לחורר באמצעות מזלג ולאפות ב 170 מעלות במשך 10 דקות ולהוציא מהתנור.
המלית:
1 כפית עלי צתרה יבשים
1 כוס של עלי פטרוזילה וכוסברה קצוצים (אורגני)
2 ביצים אורגניות
1/2 כוס יוגורט איכותי
250 גר' גבינת ריקוטה 5%
2 כפות אגוזי מלף קצוצים
1 קישוא מגורד וסחוט
1/2 כפית מלח איכותי
לערבב את כל החומרים ולהוסיף לקלתית. לאפות במשך 40 דקות בחום בינוני. להגיש עם סלט ירוק ולקנח בתה עלי מנתה.
הצתרה הורודה מאזנת בעיות קלות של מערכת העיכול כמו גזים ונפיחות בבטן. מומלץ כמובן ללעוס לאט.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על מירה כהן שטרקמן