לפני 23 שנה נולד בני הבכור. כאם צעירה, נשמתי לרווחה. בדיקת האפגר הייתה מצוינת. הילד נולד בריא ושלם – הלידה עברה בשלום – אפשר להירגע. באותה תקופה לא שמעתי כלל על בעיות קשב וריכוז ולא שיערתי בנפשי עד כמה הן יכולות להשפיע על החיים.
בני אובחן כלוקה בקשיי קשב וריכוז והיפראקטיביות רק בכתה א'. עד אז חווה חוויות קשות וצבר רגשות של תסכול רב ואכזבה מעצמו, דימוי עצמי נמוך וכעס כלפי עצמו וכלפי הסביבה.
יותר ויותר ילדים בעידן שלנו מאובחנים ומוגדרים כסובלים מבעיות קשב וריכוז (ADD ו – ADHD). תחת הכותרת הרחבה הזאת "בעיה של קשב וריכוז" מסתתרים קשיים שונים ומגוונים: היפראקטיביות, בעיות שינה, הפרעות שיווי משקל, קשיים מוטוריים, קשיים בקשב מתמשך, מיקוד יתר בקשב, העדר גמישות, העדר ויסות רגשי, קושי בתכנון וארגון, קשיי זיכרון, קשיים חברתיים, ועוד…
הפרעה אחת של קשב וריכוז אינה דומה לאחרת ואצל כל ילד הסובל מבעיה זו הקשיים מתבטאים בצורה שונה. ילד הסובל מבעיה של קשב וריכוז נתקל בקשיים רבים, לעיתים בתחום הלימודי, לעיתים בתחום החברתי, לעיתים באינטראקציה שלו עם עולם המבוגרים ולעיתים בכמה קשיים גם יחד.
בשנות חייו הראשונות (עד שנעשה לו אבחון לאיתור הבעיה) עלול הילד שיש לו בעיית קשב וריכוז לפתח דימוי שלילי על עצמו, לחשוב על עצמו מחשבות כגון: "אני טיפש", " איש אינו אוהב אותי", אני ילד רע" ועוד – בהתאם להד שמגיע אליו מהסביבה ולניסיון שהוא צובר.
דימוי שלילי זה הופך להיות "בת הקול" בבטנו של הילד – "בת קול זו מלווה את הילד בעולם ומשבשת את חייו. מכאן ניתן להבין שיש חשיבות רבה מאוד לגילוי מוקדם של בעיות קשב וריכוז.
למעשה, גילוי מוקדם יכול לעזור לנו להבין את הילד, לטפל בתופעות שמתגלות ואף לפתח אסטרטגיות להתמודדות טובה יותר שלנו ושל הילד עם קשת התופעות המתלווה למונח:"בעיית קשב וריכוז". אך אליה וקוץ בה: לצערי הרב, אבחון של בעיות קשב וריכוז נעשה בדרך כלל כשהילד מגיע לכיתה א' – הנירולוגים אינם מוכנים לחוות דעה בגילאים צעירים יותר.
כאם לשלושה בנים (גדולים כבר) הסובלים מקשיי קשב וריכוז וכמטפלת הוליסטית בקשיי קשב וריכוז, אני מזהה כמה סימנים שניתן לראותם בגילאים צעירים (שנה ומעלה) כנורת אזהרה. אם 4 מתוך התסמינים שמופיעים כאן נמצאים אצל ילדיכם והרופא אינו מוצא סיבה אחרת לתסמינים – נורת האזהרה מאותת לכם.
ראשית להבין שקיימת בעיה ולהשתדל להפחית כעסים ולמצוא אסטרטגיות לעקוף את הבעיה – למצוא אותן בעצמכם או להיעזר באיש מקצוע למשל, אם לילד מפריעים שרוכי הנעלים, במקום לכעוס עליו אנו יכולים מראש לקנות לו נעלים ללא שרוכים (עם סקוץ).
לבני האמצעי הייתה בעיה של מוסחות גבוהה. בכל בוקר כאשר מיהרתי להביא אותו אל הגן הוא התמהמה והתמהמהות זו גרמה לי לאיחור רב לעבודה.
כאשר הבנתי שהוא פשוט מוסח ואינו יודע למקד את עצמו בפעולות הפשוטות של הבוקר (להתלבש, לצחצח שיניים וכו') ציירתי לו על דלת הארון את סדר הפעולות שעליו לעשות.כשדעתו הוסחה הוא הלך לדלת הארון ומייד הבין מה עליו לעשות כדי להתארגן ליציאה מהבית
אפשר לפנות למרפאה בעיסוק לגיל הרך ויחד לעבוד על ויסות התחושות של הילד, על ההתארגנות במרחב, על רצף ועוד.
עבודה כזאת בגיל צעיר יכולה לעזור לילד מאוד להבין מה קורה לו, להגביר את האמון בעצמו (עם ההצלחות) ולהוציא החוצה את יכולותיו וכישוריו שלא באו לידי ביטוי עד עתה.
זכרו, כל ילד הוא יחיד ומיוחד. כדי לעזור לילדכם עליכם למצוא את מה שמתאים לו.
קרדיט: רותי טל.
לרשימת מטפלים ברפואה משלימה ופסיכותרפיה לבעיות קשב וריכוז, הכנסו לאינדקס המטפלים של אלטרנטיבלי
אתם מוזמנים לקורס קונסטלציה משפחתית - כלים טיפוליים הקורס מיועד למטפלות ומטפלים מתחומים שונים המעוניינים… קרא עוד
אתם מוזמנים לקורס קונסטלציה משפחתית - כלים טיפוליים הקורס מיועד למטפלות ומטפלים. 10 מפגשים עשירים,… קרא עוד
אנחנו שמחים להציג לכם קורס נומרולוגיה אונליין מלא בהנחייתה של סיגלית שוורצמן. הקורס מלווה בסרטוני… קרא עוד
אתם מוזמנים לסדנת NLP ייחודית הנערכת בבאר שבע בה נלמד כיצד לשפר את התקשורת הבין-אישית… קרא עוד
אתם מוזמנים בשנה מאתגרת זו, בלשון המעטה, ובכלל, שנחבר לחוסן הפנימי ולמודעות הרחבה שתאפשר לנו… קרא עוד
הקורס המרוכז ללימוד שיטת מוח אחד מיועד למטפלים שבתקופה זו רוצים להוסיף כלי משמעותי וחשוב… קרא עוד