סויה - ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים
השם העממי Soya ניתן במאה ה-17 על ידי סוחרים הולנדים, ומקורו במילה היאפאנית Soyu. המילה Soyu מוצאה מהמילה הסינית Shiyu ומעידה על תהליך העיבוד של הסויה. Shi משמעה קטניות מותססות ו-Yu שמן. השם המדעי Glycine max מעיד על המתיקות שיחסו למשפחת הקטניות של זני הסויה.
מוצא הסויה מסין והיא נזכרת לראשונה בשנת 2853 לפנה"ס בימי הקיסר שנג-ננג שהכריז על חמישה גידולים מקודשים בניהם קטניית הסויה, האורז, החיטה הדוחן והשעורה. בין המאות ה-17 וה-11 לפנה"ס היא גודלה בעיקר מזרח סין. מהמאה הראשונה לספירה גידול הסויה התפשט לדרום מזרח אסיה לאנדונזיה, בורמה, תאילנד, מלזיה, הודו ונפאל ובמאה השמינית לספירה החלו לגדלה גם ביפן. בסוף שנות השבעים של המאה ה-19 החלו לגדל את הסויה בארה"ב וכיום גדלים על אדמתה כ 50 אחוז מכל גידולי הסויה העולם.
לחלבוני הסויה ערך תזונתי רב, אך לא שלם. הם עשירים בליזין, אך דלים במתיונין (חומצות אמינו חיוניות). כדי לאזן את המחסור מוסיפים קמח חיטה העשיר יחסית במתיונין ודל בליזין. באופן זה הערך התזונתי של הסויה שווה לערכם של החלבונים מן החי. בצמח הסויה הגולמי מצויים חומרים המזיקים לבריאות: ישנו אנזים המעקב את הטרפסין (אנזים מפרק חלבון המופרש ע"י הקיבה), חומר הגורם להקרשת כדוריות הדם האדומות וספונינים הממיסים את כדוריות הדם האדומות (המוליזה). קליית הסויה, או בישולה בחום עד 120 C הורסת את החומרים הללו והופכת את הסויה לזמינה לאכילה. הסויה מכילה 51% חומצת שומן רב בלתי רוויה מסוג אומגה 6 ו 8.5% חומצת שומן רב בלתי רוויה מסוג אומגה 3.
יש הנוהגים להנביט את פולי הסויה ולהשתמש בהם כירק. הנבטים בניגוד לצמח הבוגר בטוחים לאכילה. השימוש בסויה כתחליף למוצרי בשר וחלב התפשט בארצנו. הסויה אינה מתאימה לכולם ויש אנשים המתקשים לעכלה. אגב גבינת הסויה, הטופו, קלה יותר לעיכול.
על פי מחקרים מומלץ לצרוך עד שני ספלים של סויה המכילים 180 סמ"ק לספל. כמות
כוללת זו מספקת עד 40 מ"ג פיטואסטרוגנים (הורמונים ממקור צימחי) ביום ונחשבת כבטוחה לשימוש לבני המערב שאינם צורכים סויה מילדות. לעומתם הצריכה הממוצעת של הסויה בקרב היפנים והסינים שאוכלים אותה מילדות עומדת על 20-10 מ"ג פיטואסטרוגנים ביום.ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר
הקורס לארומתרפיה בהנחיית דר' אבי שני נטורופת מוסמך Ph.d- MbMd -N.d מומחה לנטורופתיה, רפלקסולוג מומחה… קרא עוד
מה הקשר בין מבנה הפנים שלכם ודפוסי התנהגות? האם ידעתם שמבנה הגולגולת שלכם משפיע על… קרא עוד
שיטת ‘איזון חיים’ היא שיטה עוצמתית של רפואת תדרים לאיתור ושחרור מתחים וחסימות אנרגטיות ורגשיות,… קרא עוד
הולכים לפתוח קורס ללימודי רפואה משלימה? מעבירים סדנה רוחנית, קורסים אונליין, קורס למטפלים? הוסיפו אותו… קרא עוד
למי מתאים הקורס? ✔ למי שרוצה ללמוד מקצוע משמעותי. ✔ למי שתחום הרפואה המשלימה, קורא… קרא עוד
הסדנה מתאימה למתעניינים חדשים בהכשרה בתחום הטיפול במגע ותנועה בכלל ובגישת טרייגר בפרט. הסדנה מתאימה… קרא עוד