אוכל בריארפואה משלימה

פטרוזיליה ירק בריא – ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

מה יקרה לגוף שלכם אם תוסיפו פטרוזיליה לתפריט היומי שלכם, זה מדהים!

מעט על פטרוזיליה:

הפטרוזיליה מוכרת כאחד מעלי התבלין העיקריים במטבח הארצישראלי והים תיכוני, אבל מוצאה מאירופה. אפשר להוסיף את העלים או השורש לסלטים, מרקים ותבשילים. ברפואה הטבעית עושים שימוש טיפולי בזן השטוח והמסולסל בזכות הסגולות הרפואיות, המגוונות והנפלאות שיש בהם. שמה הבוטאני – Petroselinum Crispum . אפשר וקל לגדל את הפטרוזיליה בגינה ביתית, בקרקע מדושנת ומנוקזת, באור שמש מלא או תחת צל חלקי. הצמח מפרה את עצמו בעזרת החרקים ועמיד במצבי קור. ניתן לרכוש שתילי פטרוזיליה במשתלות ברחבי הארץ במחירים סבירים של 9 – 15 ₪ לשתיל. במידה ומעוניינים בזריעה, מומלץ לעשות זאת באביב או בקיץ.

פטרוזיליה – טיפול טבעי

כבר בתקופת ימי הביניים ידעו הרופאים היהודיים להשתמש במי פטרוזיליה להגברת שיתון, טיפול תומך במערכת השתן, הכבד והכליות וכן בשגרון ובאנמיה. הרמב"ם, בן המאה ה 12 לספירה, המליץ על שתיית תה מעלי פטרוזיליה טריים, בצרוף רוזמרין ושערות תירס, כדי לטפל בדלקות בדרכי השתן.

בתקופת הרמב"ם גידולי השדה לא הועשרו בדשנים כימיים ולמעשה, בלשון המודרנית, היו אלו "גידולים אורגניים". אמנם האדמה סבלה מזיהומים שנגרמו מריקבון של הפרשות בעלי חיים ביתיים וגורמים נוספים אבל לפחות לא היו מזהמים תעשייתיים. כיום, לצורך ריפוי טבעי, ההמלצה היא לעשות שימוש בירקות ועלים מגידול "אורגני" מורשה, כדי להימנע מהעמסת רעלים בתהליך הטיפולי הטבעי.

חליטה לטיפול בדלקות בדרכי השתן (בגישת הרמב"ם):
1/2 חבילה עלי פטרוזליה אורגניים
1 שורש פטרוזיליה – אורגני
10 עלי רוזמרין טרי – אורגני
שערות תירס מתירס אחד – אורגני
1.5 ליטר מים

לקלף את שורש הפטרוזיליה ולבשל במים, בסיר סגור, במשך 15 דקות. להוסיף את העלים ושערות התירס ולבשל בסיר סגור 10 דקות נוספות.
לסנן ולצנן ולשתות 4 כוסות ביום.

נשים בהריון או אנשים הנוטלים תרופות או סובלים ממחלת האפילפסיה או מחלות כליה – מומלץ שיקבלו יעוץ הרבולוגי / נטורופתי בטרם השימוש בפטרוזיליה כי הצמח נחשב לאסור לשימוש במצבים אלו.

גם בהרבולוגיה המודרנית ובנטורופתיה הפטרוזיליה משולבת בפורמולות של צמחי מרפא לריפוי טבעי. ד"ר מינה פראן, אחת המומחיות הישראליות לרפואת צמחים, ממליצה לשלב מיצוי של פטרוזיליה מסולסלת עם אכילאה אלף האיים, דבקון לבן, זית ארופאי, שום הגינה, מיני עוזרר וכרפס ריחני, לטיפול ביתר לחץ דם.

פטרוזיליה – ויטמינים, מינרלים וערכים תזונתיים

הפטרוזיליה מכילה כמות טובה של ויטמין C וויטמין A 100 גר' של עלי פטרוזיליה טריים מכילים 520 מק"ג של ויטמין A ו – 133 מ"ג של ויטמין C, 554 מ"ג אשלגן ו – 138 מ"ג סידן. הפטרוזיליה מחזקת את הגוף, בעיקר לאחר מחלות, מסדירה מחזור חודשי, משפרת תאבון וגורמת להגברת החיוניות והרגשת הרעננות. אפשר לסחוט את עלי הפטרוזיליה ולשתות את המיץ – 2 – 3 כפות ליום לחיזוק והעשרת הדם.

הפיטוכימיקלים שבפטרוזיליה גורמים לאלחוש כאבים וכך אפשר לעשות שימוש במיץ סחוט של עלי פטרוזליה במריחה, באמצעות צמר גפן, במצב של כאב אזניים (לא לטפטף לתוך האוזן אלא רק למרוח בעדינות על האוזן החיצונה) וכאבי שיניים.

הפטרוזיליה משמשת כתבלין לתבשילים ונכון לעשות בה שימוש לאיזון אנרגטי של מערכת הצ'אקרות. ברפואה הטבעית – הנטורופתית, שהינה רפואת גוף – נפש, עושים שימוש מושכל במזונות. התפריט מתוכנן במחשבה תחילה, בהתאם למצבו הפיסי, הנפשי, השכלי והאנרגטי של האדם. אחד העקרונות המנחים הוא להיצמד למזונות העונתיים ולמזונות המבריאים.

ימות הסתיו הקרירים מתאימים בהכנת מרקי שורש המחזקים את מרכז האנרגיה הראשון והבסיסי שלנו, הקשור ליסוד האדמה והאחראי לקשר של האדם עם המציאות היומיומית ועם כח הרצון לקיום. אלמנטים אלו דורשים חיזוק מיוחד בימות הסתיו האפרפרים המביאים עימם את המלנכוליה ותחילת ההסתגרות החורפית ודרושים להתאקלמות וההסתגלות לשינויים שמביא עימו הסתיו.

מרק שורשים מחמם ומחזק:
1 שורש פטרוזיליה
2 בטטה
1 גזר
1 בצל
1 שורש סלרי
2 – 3 פרוסות שורש ג'ינג'ר טרי
2 – 3 גבעולי טימין טרי
1 עלה דפנה
5 – 7 גרגרי פלפל אנגלי
1/2 – 1 כפית מלח ים אטלנטי
1 כף שמן זית בכבישה קרה
1.5 ליטר מים
2 כפות פטרוזיליה טריה קצוצה דק
מומלץ לעשות שימוש בירקות שורש אורגניים.

אופן הכנה: לקלף את ירקות השורש ולקצוץ לקוביות. להניח בסיר ביחד עם המים, הפלפל, עלה דפנה, ג'ינג'רר ומלח ולבשל בגז נמוך במשך 20 דקות בסיר סגור.

להוסיף את הטימין ושמן הזית ולבשל 15 דקות נוספות. לרסק את הירקות המבושלים. לפני ההגשה לפזר על המרק המוכן פטרוזילה טריהה. אפשר להגיש כארוחת ערב עם לחם שיפון וחמאת גי או כמנה ראשונה לפני ארוחה עיקרית.

המרק נותן תחושה של איסוף וביתיות המתאימה לתקופת הסתיו. יש לו ניחוח נעים ומרגיע. הסיבים התזונתיים שבירקות השורש, הויטמינים והמינרלים, מזינים את הגוף ומחזקים את מערכותיו, ללא תחושה של הכבדה או כבדות.

ליצירת קשר ופרטים מלאים על מירה כהן שטרקמן

Back to top button