צמחי מרפארפואה משלימה

גרגרנית יוונית – חילבה

הגרגרנית היא צמח ים תיכוני. עלי הכותרת שלה הם צהובים. האנרגיה של הצמח מחממת וטעמו חריף ומר. הצמח מגביר תאבון ונחשב למשלשל עדין.

החילבה קיבל בישראל תוית של מזון תימני אבל מוצאו דוקא מאזור אגן הים התיכון. שמו הבוטני- גרגרנית יוונית Fenugreek – Trigonela foenum אבי הרפואה, היפוקראטס, התייחסת אל הטריגונלה כאל עשב מרפא עתיק ביותר. במצרים העתיקה וברפואה הסינית הקלאסית החילבה היא חלק מפרוטוקולים טיפוליים עתיקים. זרעי הגרגרנית נחשבו כבר ברפואה הטבעית העתיקה למגבירים את החשק המיני, מחממים את הכליות, את אברי הרבייה. בסין משתמשים בזרעי החילבה לטיפול בגברים הסובלים מאין אונות. כבר לפני 3500 שנה, במצרים העתיקה עיסו את הגוף בגרגרנית על מנת ליפות את העור ולסלק פגמים.

הגרגרנית היא צמח ים תיכוני, גדלה בערבות ובחרמון בתקופת החורף. עלי הכותרת שלה הם צהובים. האנרגיה של הצמח מחממתוטעמו חריף ומר. הצמח מכיל ספונינים, סטרואידים, אלקלואידים, ריר, חלבון, ויטמין אי, ויטמין בי, ויטמין סי ומינרלים. הצמח מגביר תאבון ונחשב למשלשל עדין.

המולדת של הגרגרנית בדרום מזרח אירופה ובמערב אסיה, ומשם הביאו אותה אל ארצות המזרח התיכון, להודו ואפילו לרוסיה. הרמב"ם ממליץ על הגרגרנית כצמח של הקיץ.

ערביי ארץ ישראל משתמשים בה לטיפול בסוכרת. בפרמקופיאה הבריטית משתמשים בה בעיקר למערכת העיכול, דלקות מעיים וחוסר תאבון ע"י שתייה של השריית הזרעים. גם ברפואה הסינית העתיקה השתמשו בה לטיפול בכאבי בטן דלקות שלפוחית השתן.

הצמח הוא חד שנתי גדל לגובה של 40 ס"מ, בגליל העליון, בשפלה, בהרי יהודה, בשומרון והוא ידוע בשם הערבי "חילבה". בגלל השפעתו שמפחיתה רמות סוכר הצמח יכול להעצים את ההשפעה של תרופות היפוגליקאמיות ואינסולין מכיוון שהוא גם מפחית כולסטרול ושומנים יכול להעצים את ההשפעה של תרופות להפחתת כולסטרול.

הגרגרנית היא היפוגליקמית, דהיינו מורידה את רמות הסוכר בדם. לכן, חולי סכרת הנוטלים אינסולין חייבים להיוועץ ברופא. כדאי מאוד להימנע מהגרגרנית בתקופת הריון מכיוון שהיא ממריצת רחם.

הנבטת זרעי החילבה:
אפשר להנביט את זרעי הטריגונלה במנבטה ביתית. ניתן לרכוש מנבטה במחיר של כ 50 ₪ בחנויות לממכר מוצרי טבע או כלי בית. המנבטה בנויה בד"כ 3 קומות. בכל קומה לפזר כפית אחת של זרעי טריגונלה. לשפוך מעט מיםבקומה העליונה. המים מטפטפים על פני שלושת הקומות ומצטברים באגנית קטנה בקומה התחתונה. לדאוג לחות יומיומית. בימים אלו של סתו העלים יצוצו בתוך 3-4 ימים.

נבטי הטריגו לנה ובפרט העלים, מתאימים לטיפול בכאבי בטן, כאבי מחזור, כאבים שנובעים משלשול או דלקת בקיבה . ניתן להוסיפם לסלטים טריים או לכריכים.

כריך טעים ובריא לאיזון סוכר:
2 פרוסות לחם מקמח שיפון מלא באפיית שאור, ללא שמרים
גבינת ריקוטה עיזים
כפית טחינה גולמית
פרוסות עגבניה
נבטי חילבה

לחם באפיית שאור נותן הרגשת שובע לאורך זמן. גבינת ריקוטה עשירה בסידן. הטחינה מעשירה את הכריך בשומנים טובים. הסידן המסייע להרזייה, חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים ומחזק את המערכת השילדית. הכריך טעים וקל להכנה ומתאים לארוחת בוקר, לבית הספר או לעבודה.

בהרבולוגיה העתיקה והמודרנית עושים שימוש בחליטת זרעי החילבה- מבשלים כפית זרעי חילבה ב 250 מ"ל מים, בסיר סגור במשך 10 דקות. מצננים ושותים. המשקה מחמם ומונע כאבי מחזור והפרעות עיכול. אצל אמהות מניקות הוא ממריץ הפרשת חלב. בגלל הטעם המריר אפשר להוסיף לחילבה צמח שנותן מתיקות כמו הטילייה או השומר או מעט סטיבייה. שימו לב שגם הסטיבייה מוריד סוכר.

שימוש מקומי על העור באופן חוזר עלול לגרום לגירוי ושימוש פנימי ממושך מאוד עלול לגרום למיעוט סוכר בדם ולעיתים גם לרגישות אלרגית. שימוש בכמויות גדולות תשפיע על תרופות לדילול דם ועל תרופות לחולי סכרת.

הכמות המומלצת למבוגר היא חמישה עד 30 גרם לארוחה ותמיסה מהזרעים אחד עד שניים מיליגרם עד 3 פעמים ביום.

ממרח חילבה:
3 כפות של גרגרי חילבה טחונים
חצי כפית מלח ים אטלנטי
חצי צרור כוסברה ארוגנית קצוצה
ארבע שינים שום כתושות
משרים את החילבה ל 12 שעות. מחליפים את המים כמה פעמים ומסננים. מכנסים את כל החומרים לבלנדר ומקציפים מטפטפים מעט מים כדי לקבל קציפה יציבה.
אפשר להוסיף בעת ההגשה גבינה מגוררת ומיץ לימון ואפשר להגיש כמנה ראשונה בשילוב של לחם מלא.

ליצירת קשר ופרטים מלאים על מירה כהן שטרקמן

Back to top button