דיאטה ותזונהרפואה משלימה

לאכול נכון ולרזות – דיאטה ותזונה בריאה

כאשר אנו מדברים על תזונה בריאה, אנו לאו דווקא מדברים על דיאטה או דיאטת כאסח, אלא אנו מתכוונים על מזונות אשר ישפרו את מצב בריאותנו.

כל מזון שאנו מכניסים לגוף, משפיע על המוח. המוח לא נהנה רק מהאנרגיה שמופקת מהמזון, אלא גם יודע לנצל את המרכיבים שבו, מולקולות מזון נמשכות לחלבונים המתאימים להן במוח. מזון מגרה אזורים שונים במוח וגורם לפעילות מוגברת בו. התהליך הדומה ביותר להשפעה כזו על המוח, היה בשימוש בסמים. כמו תרופות שאנו נוטלים, כך גם שוקולד, קפה, שומן ותבלינים עולים לראש ומשפיעים על מצב התודעה, צלילות המחשבה ובריאות המוח. כך טוען פר' גארי וונק בספרו המוח הרעב.

בתהליך הירידה במשקל יש להתייחס למספר אספקטים.
• אספקט פיזי, ביולוגי
• אספקט רגשי
• אספקט מחשבתי

באספקט הפיזי, ביולוגי נתייחס לכמה קבוצות מזון:
• מזונות שעוזרים בשריפת שומן.
• מזונות שמעלים את קצב חילוף החומרים.
• מזונות עם ערך קלורי שלילי.
מזונות מרגיעים ומשפרי מצב רוח.
• מזונות חלבוניים.

מזונות שעוזרים בשריפת שומן הינם מזונות המכילים חומרים פעילים המסייעים להורדת שומני הדם, שריפת שומן וניצול שומן לאנרגיה. חומרים כמו פקטין הנמצא ברמה גבוהה בתפוחי עץ, סיבים שנמצאים בירקות ופירות על קליפתם ועוד.

מזונות המעלים את חילוף החומרים בגוף

חילוף החומרים הבסיסי בגוף, BMR, מוגדר כעלות האנרגטית המינימלית הדרושה על מנת לקיים תפקוד תקין של המערכות החיוניות בגוף במצב ערות וללא שום פעילות.

אצל אדם לא פעיל ה-BMR מהווה 60-65% מצורכי האנרגיה שלו. כמות הקלוריות שאנו שורפים במנוחה משתנה מאוד בין אדם לאדם והיא מושפעת מגיל, מין, מסת שריר, מצב הורמונלי, היסטוריה של דיאטות וכמובן גם תורשה.

ככל שהמשקל גבוה יותר, הקצב המטבולי צפוי להיות גבוה יותר. המשקל העודף גורם לגופנו לעבוד קשה יותר, רק כדי לשמור על תפקודו במנוחה. זו הסיבה שקל יותר להפחית במשקל בתחילת הדיאטה וקשה יותר בהמשכה. לאחר הפחתה משמעותית של שומן ושריר, גופנו צריך פחות קלוריות בכדי לשמור על תפקוד תקין. מאותה סיבה קל לעלות במשקל לאחר שעבדנו קשה כדי להפחיתו.

דרך אכילה נכונה ופעילות ספורטיבית ניתן לתקן את המטבוליזם שלנו, ולגרום לגוף שלנו לדרוש יותר קלוריות לצורך תפקוד יום יומי. דרך האימון האירובי הגוף ישרוף יותר קלוריות לטווח הקצר ודרך אימון אנאירובי הגוף יבנה שרירים ויאיץ את חילוף החומרים לטווח הארוך.

מזונות המעלים את קצב חילוף החומרים: פלפל חריף המכיל קפסיאצין, מזונות המכילים סידן, תה ירוק, קפאין ועוד.

מזונות עם ערך קלורי שלילי הנם מזונות שתהליך העיכול והספיגה שלם שורף יותר קלוריות מאשר הערך הקלורי של המזון עצמו. למשל: יוגורט דל שומן, כרוב, כרובית, ברוקולי, מלפפונים על קליפתם, אשכולית, תפוזים, פטל, אננס, פפאיה ועוד.

מזונות המשפרים מצב רוח:

• מזונות המכילים טריפטופאן שהוא חומר מוצא לסרוטונין ופרה סרוטונין המשמש מוליך עצבי המעלה את מצב הרוח.
נמצא ב: בננות, שיבולת שועל, אגוזי מלך, אבוקדו, צימוקים ועוד.
• מזונות המכילים אומגה 3 נמצאים בדגי ים צפוני, אגוזי מלך, זרעי פשתן ועוד

מזונות עשירים בחלבונים, כמו הודו, עוף וטונה, משפרים את היכולת שלנו להישאר ערניים, הודות לחומצת האמינו טירוזין המעלה במוח את רמתם של שני כימיקלים, דופמין וניופנפרין, העוזרים לנו להתרכז ולחוש טוב יותר. החלבון מדכא תיאבון, עוזר להגביר את שריפת האנרגיה בגוף כי הגוף צריך לשרוף יותר קלוריות כדי לעכל את החלבון ובנוסף, עוזר בבניית מסת שריר.

באספקט הרגשי, האוכל משקף געגועים, יצרים חבויים, חום אהבה, ביטחון ובאותה מידה גם פחד, איום, חסכים וחולשה. דיסוננס של קבלה מול דחייה, רעב מול שובע לאפשר או לדחות. אבל לפני הכל הוא הבסיס הקיומי שלנו, בסיס הישרדותי.

הדיאלוג עם האוכל מתחיל בצורך בהזנה פיזית ורגשית, המתחיל ברגע הלידה ומסתיים עם המוות. דיאלוג זה הוא שפה – שפת האכילה המשתנה מאדם לאדם וגם בזה יש להתייחס במהלך תהליך של ירידה במשקל ושינוי הרגלי אכילה.

התת מודע, החלק הלא מודע, המותנה של האישיות שלנו שולט ברוב ההתנהגויות שלנו. כדי לעבור תהליך של ירידה במשקל ולהצליח בו אנו צריכים לגייס את המוח הלא מודע למטרה זו. עלינו לעקוף מגבלות, דפוסי חשיבה והתנהגויות החוסמות אותנו. המטרה היא ליצור אמונות והרגלים חדשים שיעזרו לנו להתמודד עם הקשיים ולהצליח להשיג את המטרה. ע"י הבנת העקרונות ואימון של המוח הלא מודע אנו יכולים לנצח ולהגיע אל היעד שהצבנו לעצמנו.

העקרונות הינם פשוטים:
• תת המודע חושב בהווה ולא בעתיד לכן השפה שלנו צריכה להיות ברורה. "אני שוקלת 50 ק"ג" "אני נראית טוב" ולא "אני אהיה רזה".
תת המודע אינו מבדיל בין אירוע שהתרחש במציאות או בדמיון. לכן, תרגול של דמיון מוחשי בו אנו רואים את עצמנו במשקל הרצוי, גורם למוח לשנות את התמונה הפנימית. ככל שנתרגל יותר השינוי יהיה מהיר יותר.

דרך נוספת, היא שינון של הצהרות חיוביות.
• תת המודע לומד על-ידי שינון וחזרה. ברכישת מיומנות חדשה עלינו להתאמן, להתאמן ולהתאמן.
• התת מודע חושב במונחים אינסופיים או מוחלטים. המחשבה שלנו צריכה להיות, "אני אעבור את התהליך בהצלחה" ולא "אני מקווה להצליח".
• קשר רגשי חיובי עם ההנחיה אל התת מודע יסייע להגיע לתוצאה מהר יותר. למשל, להעמיד פנים שאני מאושר כי אני רזה.

התת-מודע הוא החלק הלא-רציונלי והוא יאמין לכל דבר, בין אם הוא הגיוני או לא. הוא לעולם לא מפקפק או מנתח שום מסר שאתה מעביר לו. לכן, כשאתה משתמש בתת-המודע שלך כדי להשיג את מה שאתה רוצה, כדאי שתשאף הכי גבוה שאפשר, בלי להכניס ספקות של אפשרי או לא אפשרי, מציאותי או לא מציאותי מכיוון שהתת-מודע לא חושב כך ולא שופט את הגיון הדברים.

ויש לזכור כי הדבר החשוב ביותר הוא התרגול ואימון גופני.

בהצלחה בירידה ושמירה על המשקל! וכמובן על הבריאות.

Back to top button