אוכל בריארפואה משלימה

צ'ילי – ערכים תזונתיים ויתרונות בריאותיים

זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תוסיפו צ'ילי לתפריט היומי שלכם. מדהים!

מעט על צ'ילי:

מוצא שיח הפלפלת החריפה מאזור נהר האורינוקו בוונצואלה וגודלה בידי שבטי הארוואק עוד לפני 5000 שנה. היא שייכת למשפחת הסולניים. השם capsicum נגזר מהשפה היוונית ומשמעו "לנשוך", על שום טעמו החריף.


עכשיו בקניון אלטרנטיבלי -ערכת קריסטלים מושלמת לשנת 2021 כולל מארז מהודר! לחצו לפרטים


השם הפופולרי "צ'ילי" בא מהשפת האצטקים ומשמעו אדום. כפי הנראה זהו תרגום של המילה kyinha (אדום) משפת שבטי האראוואק. כאשר קולומבוס נחת בהאיטי בשנת 1492 הוא חשב שהגיע להודו ומצא את הילידים המקומיים מגדלים כחמישה זנים שונים של פלפלת חריפה. הוא הניח בטעות שזהו תבלין הפלפל ההודי וכינה אותו cayenne pepper ( השם נשמר כך בשפה האנגלית) למרות שאין קשר בין שני המינים. יחסית לזנים אחרים של משפחת הסולניים כגון עגבניות ותפוחי אדמה הוא התפשט מהר מאד ותוך חמישים שנה היה נפוץ בכל אירופה כתבלין ולצרכי ריפוי ומשם נדד בדרכי המסחר למזרח אסיה.

צ'ילי – ערכים תזונתיים:

הבוטנאי ג'ון גרארד כתב עליו בסוף המאה ה16 שהקיין שימש לשיכוך כאבי שיניים, לזירוז הוצאת השתן ולשיפור העיכול. כיום מגדלים אותו ברחבי העולם באזורים כמו יפן, מקסיקו, ארה"ב, דרום אמריקה ודרום מזרח אסיה.
החומרים הפעילים בו הם הקאפסאצין ופלבונואידים אחרים. משמש להרפיית שרירים, הרגעת כאבים וכנוגד דלקות וכממריץ. הקאפסאצין פועל כממריץ, כמייזע, אנטי דלקתי וכנוגד כאבים. להכנת משחה מייבשים פלפלת חריפה, כותשים ומערבבים במעט שמן זית.

צ'ילי – יתרונות בריאותיים:

  • כאבי גב: למרוח את המשחה מספר פעמים ביום.
  • שרירים תפוסים: כנ"ל.
  • כאבי פרקים: כנ"ל.
  • קור בידים וברגליים: למרוח את המשחה, או לאכול פלפל חריף.
  • גזים במערכת העיכול: לאכול פלפל חריף.
  • כאבים נוירולוגים: למרוח פלפל חריף על האזור הכואב.
  • יובש בפה: לאכול פלפל חריף. הפלפל מעודד הפרשת רוק.
  • פצעים וזיהומים: למרוח פלפל חריף על הפצע. לפלפל תכונות מחטאות ונוגדות חיידקים.
  • שפעת: לאכול פלפל חריף. הפלפל ממריץ את מערכת החיסון.
  • שיעול: למרוח את המשחה על בית החזה ובין השכמות ולישון כך כל הלילה.
  • עיכול חלש: לאכול פלפל חריף. הפלפל מעודד הפרשת אנזימי עיכול באזור התריסריון שבמעי הדק, שם מתבצעת מרבית פעולת פרוק המזון וספיגתו.

אין להגזים באכילת פלפל חריף משום שעלול לפגוע בחומציות הקיבה. כמו כן אינו מומלץ לסובלים מטחורים משום שמגרה את המקום.

ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר

מחפש מטפל/ת בתחום? באינדקס המטפלים שלנו תמצאו את האדם הנכון... לחץ/צי כאן



עכשיו בקניון אלטרנטיבלי


Back to top button