תזונה סינית מקררת – עקרונות לתזונה בריאה
אין כמו צלחת מרק מהביל ביום חורף קר, אבל מה עושים כשחם כל כך? מה אוכלים בקיץ ועדיין לשמור על אנרגיות טובות?
עקרונות לתזונה סינית עתיקה ומקררת לימי החורף והקיץ
לא צריך ללמוד רפואה טבעית / רפואה סינית או רפואה הודית, כדי לדעת שלכל ירק, פרי או מאכל יש את האנרגיה שלו – פלפל חריף למשל, ברור לכם שהוא בעל אנרגיה מחממת לעומת זאת מלפפון, ברור שהוא בעל אנרגיה מקררת אבל למה להסתבך? הנה כמה כללים פשוטים שיבהירו את הדברים:
תזונה סינית מקררת – ירקות ופירות בצבעים קרים ידועים כמקררים:
• ככל שזמן הצמיחה של הירק/פרי עד היותו בשל קצר יותר, כך הוא נחשב בעל אנרגיה מקררת.
• ככל שבירק/פרי יותר נוזלים, כך הוא נחשב בעל אנרגיה מקררת.
• ככל שזמן העיכול של המזון קצר יותר – כך הוא נוטה לקרר אנרגטית.
• ככל שדרכי הבישול קצרות יותר, כך נשמרת האנרגיה המקררת: מזון טרי – ברור, הנבטה, הקפצה ומשך בישול קצרצר.
• תבלינים מקררים עושים גם הם את העבודה: נענע, כוסברה, שומר, מלח
• חיתוך גס של הירקות/פירות גם הוא משמר את האנרגיה המקררת.
אז ככה… (קחו אוויר), פטריות למניהן, עגבניות, נבטים למניהם, מלפפונים, כרוב לבן, חצילים, חסה, ארטישוק, אבוקדו, דלעת, ברוקולי, תרד, אבטיח כמובן, בננות – (שימו לב, הן יודעות לגרום ללחות וליחה), אפרסמון, אגס, מיץ תפוחים, גריסים, טופו, דוחן, פולי סויה, אספרגוס, שעועית ירוקה, אצות למינהן, אפרסק, מנגו, חליטות נענע, חליטות תה ירוק, חליטות תה לואיזה וכמובן מוצרי חלב, גלידות ושוב, שימו לב אלו יודעים לגרום ללחות ולהסתבך למצבי ליחה.
תפריט תזונה על פי עקרונות הרפואה הסינית
צזיקי – מרק מלפפונים מצנן
1-2 גביע יוגורט עיזים/כבשים 3-5%
1-2 מלפפונים טריים קצוצים
1 בצל סגול בינוני קצוץ
שמיר/נענע (לטעמכם) קצוצים
ערבבו יחד ובתאבון.
שעועית ירוקה מוקפצת
300 ג' שעועית ירוקה טריה (קצוצת ראש וזנב, שטופה ומיובשת) או לחילופין, תוכלו להשתמש בשעועית ירוקה קפואה של כל אחת מהחברות המוכרות.
1 בצל סגול קצוץ
2-3 שיני שום
2-3 עגבניות קצוצות
2-3 כפות שמן זית
מלח אטלנטי.
בסיר, השקיפו בשמן זית את הבצל הקצוץ, הוסיפו את העגבניות והשום הוסיפו את השעועית, תבלו והקפיצו יחד בתאבון.